Criminelen hebben niets te zoeken in het zorgdomein. Voorbeelden in de regio Twente laten zien dat een aantal van hen hier zelf anders over denkt. Met een intensieve, integrale aanpak kunnen we deze malafide zorgaanbieders de deur wijzen. Maar het is logischer én eenvoudiger om hun de toegang te weigeren.
De animatie Zorgcriminaliteit laat zien dat dit nodig én mogelijk is. Ze heeft tot doel om de bewustwording en fraudealertheid bij gemeenten verder te vergroten. De animatie is ontwikkeld door VNG Naleving, RIEC Oost-Nederland, Veiligheidsregio Twente en Platform Integrale Veiligheidszorg. Karen Ottens, accountmanager Twente, was hierbij betrokken namens het RIEC, dat overheden helpt om criminele ondermijning van de samenleving te stoppen.
Rotte appels
‘Ik ken veel zorgbedrijven waar professionals elke dag keihard werken en met hart en ziel goede zorg verlenen aan kwetsbare mensen’, vertelt Karen. ‘Maar in mijn functie zie ik natuurlijk vooral de rotte appels. Criminele netwerken die hun drugsgeld investeren in panden die ze vervolgens verhuren aan kwetsbare mensen waar ze ook nog eens zorggeld voor opstrijken. En de dagbesteding van deze mensen bestaat bijvoorbeeld uit het opknappen van die panden.’ Als andere voorbeelden noemt Karen onder meer kwetsbare kinderen in een gezinshuis waar al meerdere hennepkwekerijen gevonden zijn en zorgondernemers die lid zijn van een outlaw motorcycle gang. ‘En zo kan ik nog wel even doorgaan’, zegt ze. ‘Criminelen die de zorg zien als toegankelijk verdienmodel zijn er en ze zullen niet vanzelf verdwijnen.’
Lees verder via vng.nl
Leren over een preventieve aanpak van ondermijning? Kom 9 juni naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2021 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
Leren over een Integrale Gebiedsgerichte Aanpak? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 22 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag.