Terrorisme, immigratie, ongelijkheid, corruptie: voor veel wereldproblemen ligt de oplossing voor het grijpen, betoogt Jonathan Tepperman.
De wereld is in verval, grote problemen als terrorisme en ongelijkheid nemen alleen maar toe, en niemand kan er iets aan doen. Dit gevoel, door velen ervaren, is onterecht, stelt de Canadees-Amerikaanse auteur Jonathan Tepperman. Aan de hand van tien voorbeelden van over de hele wereld schetst hij in zijn boek De oplossing, dat deze week in het Nederlands verscheen, hoe zelfs de grootste problemen op te lossen zijn.
Tepperman beschrijft onder andere hoe Canada het immigratieprobleem heeft opgelost, hoe Brazilië de extreme ongelijkheid in het land heeft aangepakt, hoe Singapore corruptie uitroeide en hoe Zuid-Korea zorgt dat de economie blijft groeien. ‘Een aantal van die voorbeelden kunnen andere landen gemakkelijk overnemen’, zegt Tepperman (45) in zijn werkkamer in het statige pand van zijn werkgever, de buitenlanddenktank Council on Foreign Relations in New York. ‘In andere gevallen is de aanpak niet één op één over te nemen, maar zijn er nog steeds lessen te trekken.’
Neem Canada: daar is niet gezinshereniging de kern van het immigratiebeleid, zoals in de VS en West-Europa, maar economische noodzaak, vertelt Tepperman. ‘Iedereen die zich aanmeldt, wordt gescreend op een aantal criteria, zoals taal, opleiding, ervaring, en vooral: komen je vaardigheden overeen met wat Canada nodig heeft? Dat is een veel rationelere aanpak dan gezinshereniging, een benadering die vooral op emotie is gebaseerd.’
Die aanpak stamt uit de jaren zestig, toen de regering van premier Pierre Trudeau — de vader van de huidige regeringsleider Justin Trudeau — besloot om niet-blanke immigranten het land in te halen, omdat de sterk groeiende economie arbeidskrachten nodig had. Dat ging gepaard met uitgebreide integratieprogramma’s én een campagne waarin de overheid benadrukte dat Canada een multicultureel land was. De bevolking, die zich aanvankelijk verzette tegen de komst van ‘nieuwe’ immigranten, accepteerde uiteindelijk het nieuwe beleid.
Lees verder via FD – ‘Als politici hun werk doen, zijn alle wereldproblemen oplosbaar’