05:27
27 januari 2025

Als je nooit tijd hebt kun je er niet mee omgaan…column door Bennie Beuvink

Als je nooit tijd hebt kun je er niet mee omgaan…column door Bennie Beuvink

Als je nooit tijd hebt kun je er niet mee omgaan…

Column door Bennie Beuvink, politievrijwilliger

foto: prof. dr. Marc Schuilenburg tijdens 2e seminar in de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ d.d. 2 juni

De laatste tijd valt mij op dat iedereen tijd te kort lijkt te komen. Automatisch krijg ik dat het zinnetje in het hoofd van mijn moeder, wel in het Twents, maar vrij vertaald door mij in Nederlands. Als je nooit tijd hebt dan kun je er niet mee omgaan..

Zij had een groot gezin, twee inwonende grootouders en een boerderij met veel werkzaamheden. Als iemand tijd te kort zou moeten komen dan zou het mijn moeder moeten zijn. Haar dagschema en focus moest goed zijn anders kwam je dag niet door. Gelukkig was er geen internet of andere zaken zoals tv-programma’s. De radio had in die tijd wel zijn entree gedaan met GJB Hiltermann die de toestand in de wereld doornam. Die stem hoor ik nog steeds.

In de huidige tijd herken je mensen die te weinig tijd hebben. Ze zijn met hun gedachten onderweg naar morgen, ze ontwijken het liefst een gesprek en hebben vaak overvolle Outlookmail. Vaak hebben ze een nog drukkere secretaresse die net als een tandarts gaatjes zoekt maar dan in een agenda. Onze korpsleiding zou het aan visie ontbreken en mogelijk onder curatele gesteld worden op verzoek van de Tweede Kamer. Van de uitzending over de Blauwe Familie kwam een beeld naar buiten dat we intern ook de nodige problemen hebben.

Hoe komt het dat iedereen steeds drukker wordt en we haast van elke beroepsgroep horen dat ze geld, tijd of personeel te kort komen. Zelf ben ik na mijn pensionering, politievrijwilliger geworden om mijn steentje bij te dragen. Wel probeer ik op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in mijn vakgebied. Daarvoor moet je op gezette tijden andere werkzaamheden stopzetten en tijd maken.

Recentelijk twee keer op bezoek geweest bij het Haags Congres Bureau van Elwin Veldhuis in Den Haag en daar HCB Seminars uit de reeks ‘Veiligheid, recht en bestuur 2022 – Burgers en veiligheid’ bezocht die zeer de moeite waard zijn om te volgen. Het zal wel stormlopen dacht ik ook; als je al weinig tijd hebt dan kun je op deze plaats in korte tijd veel te weten komen. Zeker als het aan visie zou ontbreken. Je kunt niet alles weten maar wel veel te weten komen. Het tegendeel blijkt waar. Er komen juist minder mensen en tijdens corona snap je dat maar dat ze nu wegblijven is in mijn ogen zorgelijk.

Op donderdag 2 juni 2022 hoorde ik van professor Marc Schuilenburg, bijzonder Hoogleraar Digital Surveillance welke mogelijkheden er zijn op het gebied van handhaving, overlast en big data. Hij plaatste dat in de huidige context waardoor je als bestuurder/handhaver wellicht op andere vormen van inzet zou kunnen komen. Hierna kwam Arnout de Vries van TNO alles over burgerparticipatie en overheden vertellen wat aansloot bij de uitleg van Marc. Als uitsmijter een handboek voor de burger om zelf aan opsporing te doen. Aanwezig in de zaal was een kleine groep personen waar onder drie dames die een burgermeester adviseren. In de pauzes in gesprek gegaan zodat je in relatie tot hetgeen gezegd werd ook kon nadenken over wat er nu nodig zou kunnen zijn. In een collegezaal of voor een groter gehoor krijg je niet vaak deze 1 op 1 situaties.

Hoe zorgen we ervoor dat onze leiders weer deelnemen aan dit soort bijeenkomsten zodat we met elkaar een gezamenlijke visie vinden. En het liefst met het democratisch gekozen bestuur en de burgers in dorpen en steden. Met natuurlijk onze wijkagent als centraal aanspreekpunt. Met het handboek van Arnout en een stel goede onderzoekers in de buurt zou het mogelijk moeten zijn. Zou het zo simpel kunnen zijn?

Ik ben nu zelf met twee studenten van die Saxion Hoge School. Enschede bezig om te kijken of we een betere samenwerking kunnen opzetten met de buurt We gebruiken daarvoor een situatie die in de zomer gespeeld heeft rondom scholen in Enschede. Het kwam tot grote samenscholingen van jeugdigen en uiteindelijk is het ons gelukt (ging in het begin moeizaam) om de orde weer te handhaven. Doorslaggevend bleek een buurt app groep waarin we elkaar op de hoogte hielden. De grote lijnen (via 112 of 09008844) bleken toen niet goed te werken. Via een vooronderzoek willen we kijken of we iets kunnen bedenken wat wel werkt.

Mede door Arnout en Marc heb ik weer een paar ideeën die daar mogelijk van toepassing kunnen zijn.

Ik hou jullie op de hoogte.

Bennie Beuvink
Politievrijwilliger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *