01:34
22 november 2024

Als digitaal wijkagent niet meer op straat : voelen de bewoners zich nog verbonden met de politie?

Als digitaal wijkagent niet meer op straat : voelen de bewoners zich nog verbonden met de politie?

De samenleving digitaliseert en de politie speelt daarop in: wijkagenten waren voorheen alleen in de buurt te vinden, maar nu verplaatst hun werkveld ook naar de onlinewereld. Digitaal wijkagent Kor de Jong is sinds kort alleen nog via het internet benaderbaar. Voelen de bewoners zich op deze manier nog verbonden met de politie?

Verbinding tussen de politie en de bewoners is belangrijk bij het voorkomen van spanningen in de buurt. De Jong loopt sinds augustus niet meer door de wijk, waardoor hij niet meer de mogelijkheid heeft de bewoners te zien en te spreken wanneer hij deze tegenkomt. Hij behoort bij het politie Basisteam Waterweg en heeft Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland als werkgebied. Ik, Maartje Vis, werkzaam bij VL-nieuws, interviewde De Jong naar aanleiding van de aankomende editie van de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak’ die start op 3 november

Verbinding via online platformen
Als digitaal wijkagent zoekt hij de verbinding op andere manieren op. Op elk social mediaplatform is hij actief, zoals op Snapchat, Tiktok en Telegram. Daarnaast zit hij ook nog op Facebook en Instagram. ‘Mensen plaatsen wel eens een reactie en daar reageer ik op. Het is wel een stukje verbinding, maar het interactieve is er niet echt’, legt De Jong uit. Hij geeft daarentegen wel aan dat het leggen van verbinding heel goed lukt. Dat komt echter niet door de sociale mediaplatformen. De Jong maakt gebruik van Whatsappgroepen. Ruim 14.000 bewoners nemen deel aan deze zogeheten chatgroepen.

In de groepen gaat De Jong echt in gesprek met de bewoners, waardoor ze zich verbonden voelen met de politie. Voorheen was dit anders. ‘De politie is één van de oudste organisaties van Nederland. We zijn kei in het ontvangen van informatie, maar we zijn heel slecht geweest om ook informatie terug te geven aan de bewoners of instanties. Nu leren wij dat’, legt De Jong uit. ‘Als je echt in gesprek gaat met de bewoners naar aanleiding van een incident of iets anders wat er gebeurd is, dan leg je verbinding. Fysieke wijkagenten doen dit door middel van in de wijk te lopen en ik doe dat door middel van in gesprek gaan via het internet.’ De Jong ontvangt veel positieve reacties van de bewoners. Als zijn team onderzoek gedaan heeft, licht hij de bewoners hiervan in en geeft hij goede terugkoppelingen terug.

Taalbarrière
Het leggen van verbinding is niet bij alle bewoners even gemakkelijk. De Jong heeft ook te maken met bijzondere doelgroepen, waaronder arbeidsmigranten. ‘Veel arbeidsmigranten zijn hier voor een korte periode. Dan hebben wij te maken met een taalbarrière’, licht De Jong toe. Volgens hem is dat heel duidelijk te zien. De arbeidsmigranten kunnen niet deelnemen aan de Whatsappgroepen, omdat ze de Nederlandse taal niet beheersen. ‘In mijn netwerk heb ik mensen zitten die diverse talen spreken, waaronder hun moedertaal. Als het echt nodig is, kan ik deze mensen inzetten om daarmee te bemiddelen.’ Hij geeft aan dat het leggen van verbinding met deze doelgroep meer iets is voor de fysieke wijkagent. Deze agent kan ter plaatse in een andere taal contact zoeken met de migrant.

Volgens De Jong zijn arbeidsmigranten onmiskenbaar. ‘Ze zijn hard nodig. Zeker in ons gebied waar we ook het hele Westland als ons achterland hebben.’ In de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden’ die start op 17 maart 2023 leer je onder andere ook welke speciale aandacht er is voor de huisvesting en vraagstukken rondom de bijzondere doelgroep arbeidsmigranten.

Meer leren van Godfried van GestelFrank van Summeren, Ron van Gijn en Robert van Brakel over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *