07:07
27 april 2024

Algoritmeregister geen prioriteit voor gemeenten

Algoritmeregister geen prioriteit voor gemeenten

315 gemeenten hebben nog geen algoritmes in het nationaal Algoritmeregister staan. Wat weerhoudt ze ervan? Volgens Zaanstad ligt er vooral capaciteitsgebrek ten grondslag aan de keuze om andere prioriteiten te stellen. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) denken ze dat onwetendheid over de scope van het register mogelijk ook een rol speelt.

Verkiezing Best Beschreven Algoritme
In afwachting van de AI Act, die mogelijk langer op zich laat wachten dan eerder werd aangenomen, is het nog niet verplicht om algoritmes te registeren. Toch probeert het ministerie van BZK om overheidsorganisaties op allerlei manieren te bewegen om nu al alle algoritmes met impact op inwoners te publiceren in het Algoritmeregister van de Nederlandse overheid. Met het evenement Expeditie Algoritmes bijvoorbeeld, of door een verkiezing uit te schrijven voor het Best Beschreven Algoritme.

Veel meer aansluitingen dan publicaties
54 overheidsorganisaties hebben inmiddels een of meer algoritmes gepubliceerd in het landelijke register. Het aantal aansluitingen op het register is meer dan twee keer zo hoog, vertelt Marjolein Kortemann, programmamanager van het nationaal Algoritmeregister. Er zijn nu 145 accounts aangemaakt. ‘Wij spreken van een incubatietijd,’ zegt Kortemann. Ze weet dat veel overheden onder meer eerst een mensenrechtentoets op het algoritme uitvoeren voordat ze tot publicatie overgaan. ‘Binnenkort bellen we de organisaties met een account na, om te vragen wat ze ervan weerhoudt om algoritmes te publiceren.’

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met nog (ook los te volgen) seminars op 7 en 14 december in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Leonie Schakel, NZa, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *