10:44
22 december 2024

Aanpak Vitis slaat aan bij overlastgevende jeugd – 8 voorbeelden om overlast jongeren aan te pakken

De aanpak van jongerenoverlast, waarbij Vitis Welzijn nauw samenwerkt met onder meer de gemeente Westland en de politie, lijkt te werken. Van de vier meest vervelende jeugdgroepen zijn er nog twee over. Dat laat Annemieke Jansen van Vitis Welzijn weten. Dit jaar laat tot dusverre betere cijfers zien. De jongerenwerkers die in contact staan met jongeren van 12 tot en met 23 jaar werken onder de vlag van Vitis Welzijn en hadden in 2015 contact met 22 jeugdgroepen, waarvan er 1 als overlastgevend was getypeerd en drie als hinderlijk te boek stonden. De overlastgevende groep bevond zich in Honselersdijk.

,,Deze groep was nadrukkelijk aanwezig in de kern”, zegt Jansen. ,,Dan moet je denken aan provocerend gedrag en vernielingen. Deze jongeren zijn minder goed te corrigeren en kampen soms met meervoudige (school-)problemen, of ze zijn verslaafd aan drank of drugs.” De drie hinderlijke groepen hielden zich op in Wateringen (2) en Naaldwijk.

Vernielingen
Ook hier zijn jongeren nadrukkelijk aanwezig en plegen soms vernielingen. Een van deze groepen is inmiddels ook in toom. De jongerenwerkers staan wel nog steeds in nauw contact met hen.

Ook op persoonlijk niveau wordt gekeken naar de jongeren, waarbij ook de thuissituatie en gezondheid in ogenschouw worden genomen. ,,Soms hebben ze sociale problemen, zijn agressief of onrustig.” Dan komt ook de zorgconsulent van het sociaal kernteam van de gemeente om de hoek kijken. En soms worden jongeren ook doorverwezen naar Brijder verslavingszorg, Westland Cultuurweb of naar een sportclub. De politie bevestigt dit beeld. Vorig jaar was er nog een stijging in het aantal meldingen van jeugdoverlast (van 650 naar 700), maar 2016 toont tot dusverre een daling van 20 procent.

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *