Gemeenten geven de aanpak van mensenhandel op lokaal niveau steeds meer prioriteit. Ondanks de beschikbaar gekomen structurele financiering maken gemeenten en samenwerkingspartners zich zorgen over onvoldoende capaciteit, tijd en middelen om (goed) uitvoering te kunnen geven aan het beleid.
Verhoog budget voor aanpak mensenhandel
Het is echt nodig de integrale aanpak van mensenhandel verder te versterken en te blijven investeren in het inbedden van de bestuurlijke aanpak. In aanloop naar het Tweede Kamerdebat met staatssecretaris Van der Burg over de aanpak van mensenhandel en het prostitutiebeleid roept de VNG daarom op het budget te verhogen (bovenop de al beschikbare 2 miljoen euro). Gemeenten hebben de hulp van het rijk en andere partners als de Politie en het OM hard nodig.
Effectievere aanpak via strafrecht
Een ander probleem is de strafrechtelijke aanpak van daders. De beoogde wijziging van artikel 273f van het Wetboek van Strafrecht juichen we daarom toe: de strafbaarstelling als geheel wordt hiermee toegankelijker en de aanpak van mensenhandel effectiever. In het bijzonder benadrukken we de gevallen van ernstige arbeidsmisstanden.
Lees verder via vng.nl
Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.