‘Weggaan is de meest gevaarlijke periode’
Intieme terreur is een verraderlijke en gevaarlijke vorm van huiselijk geweld die je als professional makkelijk over het hoofd ziet. Wat zijn de kenmerken en de valkuilen? En waar moet je als sociaal werker op letten als je in gesprek gaat met slachtoffers en plegers? Katinka Lünnemann, senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut, zet de belangrijkste punten op een rij.
1. Bij intieme terreur is sprake van controle en dwang
‘Intieme terreur is een vorm van huiselijk geweld die zich kenmerkt door een patroon van controle en dwang. Er is niet één vorm van intieme terreur. Het kan gaan om het isoleren, vernederen en intimideren van de partner tot ernstig fysiek en seksueel geweld. Denk aan een vrouw die haar vrienden niet meer mag zien van haar partner omdat ze niet zouden deugen. Of een vrouw die haar huilende kind niet mag troosten omdat de partner alle aandacht voor zichzelf wil. Nog een voorbeeld van intieme terreur is een man die het hele huis voorziet van camera’s of opnameapparatuur zodat hij zijn vrouw de hele dag in de gaten kan houden.’
Lees verder via verwey-jonker.nl
Meer leren van Janine Janssen over de samenhang tussen huiselijk geweld en zware criminaliteit? En over de bevoegdheden van de burgemeester bij demonstraties en online gebiedsverboden? En over radicalisering, white-collar crime, jeugdcriminaliteit en verwarde personen? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.