05:43
22 januari 2025

7 adviezen over GGZ in de wijk

7 adviezen over GGZ in de wijk

Tijdens de Kennismarkt Zorg en Welzijn in de wijk lichtte hoogleraar Philippe Delespaul toe waarom de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ‘de wijk in moet’. Niet alleen omdat de omgeving van mensen belangrijk is voor herstel: diezelfde omgeving kan volgens Delespaul namelijk ook fungeren als een gelijkwaardig alternatief voor de professionele GGZ. Hoe zit dat? Hieronder volgen zeven belangrijke adviezen uit zijn lezing.

1. ‘De geestelijke gezondheidszorg hoort ook thuis in de wijk’
Hoogleraar Innovatie in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Philippe Delespaul is ervan overtuigd dat de GGZ ‘de wijk in moet’. Maar daarbij stuit hij op weerstand. ‘De GGZ begeeft zich dan op het terrein van wijkteams en gemeenten. Ietwat gechargeerd zeggen zij tegen ons: ‘fix’ de hoofden van mensen, wij houden ons wel bezig met het maatschappelijke.’ Volgens Delespaul bestaat er bij sociale wijkteams, maar ook bij ervaringsdeskundigen, de angst dat zodra de GGZ ‘de wijk in gaat’, de GGZ-professionals alle problematiek gaan medicaliseren.

Lees verder via sociaalweb.nl

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 25 mei in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *