Je wilt als gemeente, organisatie of inwoners besluiten over iets dat speelt in de stad, het dorp of in een wijk. Of het nu gaat om een conflict, een vraagstuk dat valt onder de nieuwe omgevingswet, overlast, een wijkgebouw of een dorpsvisie, uiteindelijk wil je een plan waar iedereen achter staat. Een gedragen plan dus.
Dit is niet simpel, maar zeker te doen. (tips als video, zie onder)
Hier volgen alvast drie gouden tips:
1. Ga op zoek naar alle mensen die wakker liggen van de situatie. Betrek de menen die er iets van vinden. Ook degenen die het mogelijk niet met je eens zijn. Zo creëer je betere en vooral meer gedragen plannen op basis van georganiseerde tegenspraak.
2. Zorg dat iedereen goed wordt voorbereid op het besluitvormingsmoment (of besluitvormingsproces) door een neutrale en onpartijdige procesleider. Van de bakker tot de burgermeester, iedereen wordt gelijkwaardig voorbereid.
3. Zorg dat het besluit echt bij de groep ligt. Het is bij besluitvormingsprocessen, die moeten leiden tot gedragen plannen, van belang dat de gemeenteraad en of de bestuurders een andere rol innemen in het proces. Zij zijn vooraf kader-stellend, kunnen informatie geven tijdens het proces en kunnen dit zelfs faciliteren, maar zij nemen niet nogmaals, nadat er door de betrokkenen is besloten, een besluit. (Dit is een kanteling)
Want samen met de stad, het dorp of de wijk besluiten = komen tot een plan waar iedereen achter staat.
Lees verder via LinkedIn/ Anke Siegers Transformatie Sociaal domein I De Nieuwe Route I Schrijver & Spreker I Trainer I Adviseur