Van slachtoffers van seksuele uitbuiting weten we veel: ze worden steeds jonger – soms wel 9 jaar – en het aantal groeit. Maar van de uitbuiters die geld aan ze verdienen, is juist weinig bekend. Dat moet veranderen, zeggen de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland. Nu komt de helft van de daders die justitie in beeld heeft maar voor de rechter.
“In 2021 werden 57 daders veroordeeld, het jaar daarvoor waren dat er 32”, zegt Conny Rijken, Nationaal Rapporteur Mensenhandel. “Dat zijn dus geen mega-aantallen. En dus hebben we ook maar weinig data die we kunnen gebruiken om goed onderzoek naar ze te doen.”
Er zijn relatief weinig rechtszaken omdat slachtoffers vaak geen aangifte doen, maar ook omdat het delict moeilijk te bewijzen is. “Hoe kun je aantonen dat een dader daadwerkelijk iemand aan het uitbuiten is?”, zegt Warner ten Kate.
Lees verder via rtlnieuws.nl
Meer leren over Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie? Kom naar de HCB Seminar ‘De Veilige Gemeente 2023’ dat plaatsvindt op 11 oktober in Den Haag. Tijdens het HCB Seminar bespreken topsprekers als Janine Janssen, Katja Rusinovic, Victor Jammers en Conny Rijken met u de lessen op dit gebied.
Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.