Het Witte Huis overweegt buitenlanders, onder wie Nederlanders, bij aankomst in de VS te vragen om inzage in gevoelige informatie op hun telefoon. Het gaat bijvoorbeeld om het adresboek, wachtwoorden van socialemedia-accounts en financiële informatie.
Overheidsfunctionarissen stellen dat dit nodig is in de strijd tegen terrorisme. “Het doel is om uit te vinden met wie je contact hebt”, zegt een veiligheidsbron tegen The Wall Street Journal. “De inhoud van een telefoon kan van grote waarde zijn.”
Nu al kan reizigers worden gevraagd om informatie over hun socialemedia-accounts op te geven, maar dit mag wel worden geweigerd. Als de plannen worden doorgezet is dat straks wellicht niet meer mogelijk.
Inreisverbod
Tot nu toe komt er vooral informatie naar buiten via anonieme bronnen en is het onduidelijk hoe serieus en concreet de voornemens zijn. Wel sprak John Kelly, de minister van Binnenlandse Veiligheid, er in februari over tijdens een hoorzitting van het Congres.
“We willen bijvoorbeeld kunnen vragen welke sites iemand heeft bezocht en die persoon vragen om wachtwoorden. Als ze die informatie niet wil geven, dan mag hij niet binnenkomen.” Vijftig burgerrechtenorganisaties noemden deze uitspraken een “directe aanval op fundamentele rechten”.
Kelly deed deze uitspraken in het kader van het inreisverbod voor burgers van Irak, Iran, Syrië, Jemen, Somalië, Sudan, en Libië. De maatregelen die de zakenkrant noemt, zouden ook gelden voor trouwe bondgenoten van de VS.
Visa-programma
Nederland hoort bij een groep van 38 landen waarvan de inwoners zonder visum de VS in mogen. Ook landen als Australië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk horen hierbij.
In ruil daarvoor houden de landen zich aan de standaard die de VS stelt omtrent het delen van data en paspoortcontroles.
Bron: NOS