Signalen over mensen die mogelijk radicaliseren worden niet overal op dezelfde manier beoordeeld, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid donderdag. Daardoor bestaat de kans dat mensen die radicaliseren aan de aandacht ontsnappen of dat mensen onterecht als geradicaliseerd worden gezien.
Om de radicalisering van mensen te voorkomen en aan te pakken, bestaat de zogenoemde persoonsgerichte aanpak radicalisering voor organisaties als de politie en gemeenten.
Via een wijkagent ontvangen zij dan bijvoorbeeld signalen, oftewel informatie, over een persoon. Door daar op tijd op te reageren, kunnen politie en gemeenten voorkomen dat deze mensen radicaliseren. Er zijn speciale criteria opgesteld waarmee organisaties samen signalen kunnen beoordelen.
De Inspectie JenV heeft onderzocht hoe gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie (OM) samenwerken bij vroegtijdige signalering en hoe zij de signalen beoordelen. De inspectie heeft geconstateerd dat de samenwerking met politie en het OM goed gaat, maar dat in bepaalde gemeenten het proces van vroege signalering van radicalisering “nog in de kinderschoenen staat”.
Lees verder via nu.nl
Meer leren van Janine Janssen over de samenhang tussen huiselijk geweld en zware criminaliteit? En over de bevoegdheden van de burgemeester bij demonstraties en online gebiedsverboden? En over radicalisering, white-collar crime, jeugdcriminaliteit en verwarde personen? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.
Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen.