01:25
21 november 2024

Voornemen tot last onder dwangsom door inspectie aan Afvalfonds Verpakkingen

Voornemen tot last onder dwangsom door inspectie aan Afvalfonds Verpakkingen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt een voornemen tot last onder dwangsom op aan het Afvalfonds Verpakkingen. In september ontving het fonds al een waarschuwing voor het in 2022 niet halen van het inzameldoel voor plastic flessen: 68% in plaats van het wettelijk vastgestelde inzameldoel van 90%. De ILT is tevreden over de maatregelen die het Afvalfonds gaat nemen, alleen de doorlooptijd tot eind 2026 is onvoldoende onderbouwd en dienen sneller te worden genomen om het inzameldoel te halen.

In september waarschuwde de inspectie het Afvalfonds Verpakkingen dat zij in overtreding is voor het niet halen van het inzameldoel voor plastic flessen. De ILT vorderde gegevens en eiste een plan van aanpak met maatregelen om het inzamelpercentage te verhogen. Dit plan beoordeelde de ILT als onvoldoende. Begin december ontving de ILT het definitieve plan van aanpak van het Afvalfonds met daarin een duidelijke planning van hoeveel extra innamepunten voor plastic flessen er worden gerealiseerd en op welke termijn.

Reactie van de ILT
‘Het Afvalfonds Verpakkingen heeft met het definitieve plan een concrete basis aan maatregelen om de inzamelnorm voor kunststof flessen te halen. Wij zien de constructieve wil van het Afvalfonds om tot een hoger inzamelpercentage te komen. Zo worden er in totaal 5.400 bovenop de bestaande 4.100 punten gerealiseerd om statiegeldverpakkingen in te leveren. Het Afvalfonds geeft echter aan dat het tot eind 2026 duurt voordat alle maatregelen uitgevoerd zijn. Hierdoor zal het Afvalfonds het inzameldoel van 90% over 2023, 2024 en 2025 niet halen.

Het is niet acceptabel dat het inzamelpercentage over deze jaren niet behaald zal worden. De eerste signalen van het niet behalen van de norm waren bij het Afvalfonds al medio 2022 bekend. Het uitvoeren van de plannen kost tijd, dat realiseren wij ons maar al te goed. Omdat het onvoldoende onderbouwd is waarom de termijn tot eind 2026 nodig is, leggen wij een voornemen tot last onder dwangsom op om de inzameldoelen een jaar eerder te behalen: vóór 2026. Dit is ook bedoeld als stimulans om de maatregelen uit het plan van aanpak daadwerkelijk te realiseren.’

Lees verder via ilent.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane (spreker ovb), Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *