Krijgt iemand die in Zwolle of Enschede stikstof als zoekterm intikt in bijvoorbeeld Google dezelfde resultaten als iemand die hetzelfde doet in Rotterdam? Universiteit Twente gaat op zoek naar het antwoord op die vraag. Dat gebeurt in het Digitale Polarisatie-project dat de Universiteit in Enschede heeft opgestart. Het project moet de invloed die zoekmachines hebben op de samenleving blootleggen.
Gevoelige onderwerpen als vaccinaties, energie of stikstof lijken de Nederlandse samenleving steeds verder te polariseren. Wetenschappelijke bevindingen en traditionele gevestigde media verliezen autoriteit. Steeds vaker staan groepen lijnrecht tegenover elkaar. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de coronacrisis, maar ook recent bij discussies over stikstof en het klimaat.
Algoritmes
Mogelijk speelt informatie die via zoekmachines over die onderwerpen worden gevonden een belangrijke rol bij de polarisatie. Eén van de mogelijke oorzaken zijn zogenaamde ‘filter bubbels’. Dit zijn algoritmes van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo die op basis van persoonlijke informatie op de achtergrond een gebruikersprofiel samenstellen.
Lees verder via rtvoost.nl
- Hoe u maatschappelijke onrust en polarisatie (waar mogelijk) voorkomt en (waar nodig) bestrijdt
- Op welke manier u adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren
- Hoe u omgaat met spanningen in de gemeenschap
- Op welke manier u maatschappelijke onrust als gevolg van een (dreigende) gebeurtenis kunt voorkomen dan wel beheersen
- Hoe u hardnekkige geruchten (die berusten op onwaarheden) ontkracht
Meer informatie over HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ vindt u op de website van het Haags Congres Bureau.