De toeslagenaffaire ligt nog vers in het collectieve geheugen en het vertrouwen van burgers in de overheid neemt af. Hoe zorg je dat burgers je vertrouwen en je autoriteit aanvaarden? Professor Judith van Erp: “Burgers worden steeds meer betrokken bij toezicht, maar veel toezichthouders zijn ook nog zoekende.”
Bij gezag denken veel mensen aan autoritair, dominant en je wil opleggen. Zo niet professor Judith van Erp van de Universiteit Utrecht (UU). Zij onderzoekt vernieuwingen in het toezicht (zie kader). Volgens haar heeft gezag vooral te maken met vertrouwd worden. “Zijn burgers bereid om besluiten van toezichthouders te aanvaarden en vertrouwen? Vroeger waren onafhankelijkheid en objectiviteit voldoende om gezaghebbend te zijn, maar toezichthouders moeten zich aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. Burgers willen zelf meepraten, en merken dat er naar hen geluisterd wordt. Dit is te lang niet gedaan. Inmiddels worden burgers steeds meer betrokken bij toezicht, maar veel toezichthouders zijn ook nog zoekende.”
Lees verder via toezine.nl
Meer leren van prof. dr. Esther Versluis over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met verder onder meer Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.