Preventieve jeugdhulp in onze prestatiemaatschappij betekent al te vaak opsporen en (te) snel ingrijpen. Hoogleraar Geertjan Overbeek pleit voor meer stimuleren van veerkracht – bijvoorbeeld met evidence-based methodieken die gezinnen motiveren om problemen waar mogelijk zelf aan te pakken.
Om het jeugdwelzijn te bevorderen wordt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw sterk ingezet op preventie. Zo vroeg en ‘zo thuis’ mogelijk aanbieden van jeugdhulp zijn verheven tot leidende principes, even vanzelfsprekend als onaantastbaar. Heeft deze preventieve jeugdhulp daadwerkelijk geholpen om jeugdigen gezonder en gelukkiger op te laten groeien?
De beschikbare gegevens hierover schetsen op het eerste gezicht een paradoxaal beeld. Aan de ene kant behoort onze Nederlandse jeugd tot de gelukkigste op aarde. Volgens recent onderzoek van UNICEF (2020) naar de mentale en fysieke gezondheid van jeugdigen voerde Nederland zelfs een geluksranglijst aan en rapporteerde 90 procent van alle jeugdigen dat ze (meer dan) voldoende tevreden zijn met hun leven. Maar van diezelfde jeugdigen zit inmiddels wel 1 op de 7,5 in een jeugdhulptraject (tegen 1 op de 27 in 1997).
Lees verder via socialevraagstukken.nl
Meer leren over Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie? Kom naar de HCB Seminar ‘De Veilige Gemeente 2023’ dat plaatsvindt op 11 oktober in Den Haag. Tijdens het HCB Seminar bespreken topsprekers als Janine Janssen, Katja Rusinovic, Victor Jammers en Conny Rijken met u de lessen op dit gebied.