Het veiligheidsgevoel onder jonge vrouwen is niet verbeterd. Bijna de helft van alle vrouwen tussen 15 en 25 jaar loopt of rijdt soms om om plekken te vermijden die zij als onveilig inschatten, blijkt uit CBS-cijfers. Steden in heel het land zetten diverse maatregelen in om het hardnekkige probleem van straatintimidatie en onveiligheid aan te pakken.
25 Nederlandse gemeentes zijn aangesloten bij het overheidsprogramma Veilige Steden. Met campagnes, lesprogramma’s en publieksvoorlichting werken ze aan meer veiligheid op straat. Ook de gemeente Den Haag is aangesloten bij het programma. In oktober vorig jaar zette de gemeente verschillende maatregelen in om straatintimidatie aan te pakken. Vandaag is het eerste voortgangsrapport gedeeld met de gemeenteraad.
Den Haag heeft in het bijzonder aandacht voor de positie van vrouwen en queer personen. “Omdat zij disproportioneel vaak met intimidatie te maken krijgen en zich vaker onveilig voelen in de openbare ruimte”, staat in het rapport.
Lees verder via nos.nl
Weten hoe je de veiligheid en leefbaarheid in uw gemeente verbetert? Kom dan naar de HCB Seminarreeks Topsprekers in Veiligheid 2025, die plaatsvindt op 1 oktober, 12 november en 26 november. Met drie middagsessies die diverse thema’s behandelen, waaronder: Jeugdcriminaliteit, Artificial Intelligence (AI) en omgaan met personen met onbegrepen gedrag. Kijk voor meer informatie en inschrijving op haagscongresbureau.nl. Met onder andere Hans Moors (partner van EMMA), Dr. Evelyn Heynen (universitair docent Klinische kinder- en jeugdpsychologie Open Universiteit), Dr. Ruben Timmerman (onderzoeker Erasmus Universiteit Rotterdam) en Mr. Janine Berton (landelijk officier van justitie verplichte zorg).