07:33
18 december 2024

Steden worstelen met kapsalon zonder kapper en dichtgeplakte supermarkt

Steden worstelen met kapsalon zonder kapper en dichtgeplakte supermarkt

Een belwinkel, een kapsalon waar nooit klanten komen of een schimmige horecazaak. Het kunnen indicaties zijn van georganiseerde criminaliteit. Criminelen gebruiken winkels als dekmantel voor witwassen, heling, drugshandel of illegaal gokken. Gemeenten worstelen met de aanpak van dit soort straten omdat alles achter de gevel van de winkels gebeurt.

Criminologe Shanna Mehlbaum deed in opdracht van het onderzoekprogramma Politie & Wetenschap onderzoek naar beruchte straten om politie en gemeenten te adviseren. Drie straten in Nederland waar vermoedens waren van georganiseerde criminaliteit zijn onder de loep genomen. Het gaat over het soort straten waarvan iedereen een gevoel heeft ‘hier klopt iets niet’. De straten blijven anoniem om herkenbaarheid van bewoners en ondernemers te voorkomen.

“ In een positieve omgeving wordt het onveiliger voor criminelen.” Criminologe Shanna Mehlbaum

Het aanpakken van louche straten is bevorderend voor de sociale cohesie in een buurt. “Zo nemen mensen weer verantwoordelijkheid voor hun straat. Dat ze het samen weer een leuke winkelstraat maken. In een positieve omgeving wordt het onveiliger voor criminelen. Want in een omgeving met leuke ondernemers gaan zij juist opvallen”, legt Mehlbaum uit.

Lees verder via nos.nl

Shanna Mehlbaum verzorgt op 12 december samen met Heidie Pols (Haags Economisch Interventie Team) de inleiding ‘Notoire straten & Ondermijning aanpakken in de praktijk’ tijdens het HCB Seminar ‘De Veilige Gemeente najaar 2019 – Waar liggen burgemeesters wakker van?’ zie voor meer informatie de website van het Haags Congres Bureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *