12:48
22 december 2024

SodM-toezichthouder Kockelkoren in 2018 onder druk gezet door topambtenaar

SodM-toezichthouder Kockelkoren in 2018 onder druk gezet door topambtenaar

Voormalig topambtenaar Maarten Camps heeft onafhankelijk toezichthouder Theodor Kockelkoren tot twee keer toe onder druk gezet om de publicatie van een omstreden advies over het versterken van huizen in Groningen uit te stellen.

Secretaris-generaal Camps van Economische Zaken en Klimaat (EZK) schermde daarbij met ‘onrust in de regio’ en ‘openbare-ordeproblemen’. Dit blijkt uit gespreksnotities van de inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) die de NRC heeft opgevraagd met een beroep op de Wet open overheid.

Het gaat om sms’jes, WhatsAppjes en aantekeningen van gesprekken uit de eerste helft van 2018 die de inspecteur-generaal der Mijnen, afgekort IGM, voor zichzelf in een agenda bijhield.

Van onrust geen sprake
Volgens commissaris van de Koning in Groningen René Paas was van onrust en openbare ordeproblemen volstrekt geen sprake.
‘De enigen die zorg hebben over de onrust in de regio als gevolg van de communicatie zijn EZK’, zo meldde Paas de toezichthouder destijds.
Bij het stoppen met de gaswinning voor 2030 wilde toenmalige minister Wiebes in 2018 veel minder huizen versterken dan het SodM nodig vond. Volgens berekeningen van de NAM moesten er iets meer dan duizend woningen worden versterkt. Maar SodM vond dat er te veel onzekerheden waren in de berekeningen. Zij adviseerden om vijfduizend huizen met spoed te versterken.

Opmerkelijke keus
Wiebes vroeg vervolgens om advies bij de Mijnraad. Een opmerkelijke keuze: bij SodM zat de kennis en ervaring. De Mijnraad geeft advies over mijnbouwvergunningen, maar had zich nog nooit bemoeid met de aardbevingen. Volgens betrokkenen, zo schrijft de NRC, verwachtten Wiebes en de ambtenaren dat de Mijnraad zich aan de berekeningen van de NAM zouden houden.

Lees verder via rtvnoord.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *