05:29
22 november 2024

Slimme en veilige steden zijn ondemocratisch

Slimme en veilige steden zijn ondemocratisch

Slimme technologie wordt veel gebruikt om stedelijke problemen op te lossen, maar dat gaat vaak op een ondemocratische manier. Associate lector Vivien Butot pleit voor de erkenning van kritische betrokkenheid van burgers bij de slimme stad.

Maar ook burgers wenden soms slimme technologie aan voor veiligheid

Met dit uitgangspunt wordt ook geëxperimenteerd met informatietechnologie voor het verbeteren van stedelijke veiligheid en leefbaarheid. Beveiligingscamera’s worden bijvoorbeeld aangevuld met bewegings- en geluidssensoren en computersoftware om patronen in bewegingen, geluid en ander menselijk gedrag te analyseren. Zo kunnen drukte, onrust, geweld en inbraken tijdig gesignaleerd en aangepakt worden.

Meestal initiëren overheden, kennisinstellingen en technologiebedrijven dit soort projecten. Maar de populariteit van WhatsApp-buurtpreventiegroepen en slimme deurbellen maakt duidelijk dat burgers soms ook slimme technologie gebruiken voor veiligheid.

Democratisch tekort
Tegenover het enthousiasme over dit soort slimme stedelijke veiligheid staat ook kritiek op het democratische tekort in de slimme stad. Er zijn zorgen over de verborgen winstmotieven van de technologie-industrie die de technologie en knowhow voor de slimme stad ontwikkelen. Ook worden regelmatig zorgen geuit over de implicaties van de slimme stad voor surveillance en privacy en wordt tegengeworpen dat technologie geen neutraal instrument is voor stedelijk bestuur.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Op 20 november 2024 vindt de geheel nieuwe editie van het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie plaats, deze keer over Versterking van Toezicht. Met o.a. Paul van Dijk. Kijk op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *