Het bureau aan de Storminkstraat is het zenuwcentrum van de Deventer politie. Vanbuiten lijkt het wel alsof er bijna niemand aanwezig is, maar eenmaal binnen gonst het wel degelijk van de activiteiten. Agent Luciël Scholten ontvangt met koffie en blijkt al snel een enthousiast verteller over zijn werk.
Luciël: “Ik heb eerst een carrière in het bedrijfsleven gehad, maar de politie bleef aantrekkingskracht op me uitoefenen. De contacten met bewoners, hulpverlening, de actie… Daarom ben op m’n 34ste alsnog gestart met de opleiding. Zeven jaar geleden ben ik begonnen als wijkagent. Eerst in Voorstad en de laatste twee jaar in Zandweerd. Het is wel een combitaak. Ik draai ook gewone diensten, dat noemen we de noodhulp: reageren op 112-meldingen, het verrichten van aanhoudingen, enz. Daarnaast maak ik ook onderdeel uit van het digitale flexteam, waar we ons richten op de aanpak van online fraude. Daardoor zie je me soms overdag minder in de wijk. Maar ik kom er dus ook ‘s nachts en ben ook digitaal aanwezig. We zijn er dus wel, maar niet altijd zichtbaar.”
Geldezels
“Tijdens de periode in Voorstad heb ik me aangemeld voor het digitaal flexteam van de politie. Ik kwam er namelijk achter dat veel jongeren in deze wijk als geldezel fungeren. Een geldezel is iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezel sluist frauduleus verkregen geld door naar criminelen. Het zijn vaak kwetsbare jongeren, soms uit instellingen, die als geldezel worden misbruikt. Ze zijn niet alleen dader maar vaak ook slachtoffer.”
Lees verder via stedendriehoek.nl
Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.