Misschien herkenbaar: iedere keer dat je met de peuters naar buiten wilt gaan, is het een drama. De kinderen rennen door de gang en doen niet meer wat je van ze vraagt. Bij andere collega’s lijkt deze overgang van binnen naar buiten wel soepel te verlopen. Je zou ze om tips kunnen vragen, maar aan de andere kant schaam je jezelf hier ook voor. Want is dit niet iets wat je als pedagogisch professional gewoon zou moeten kunnen?
Toegeven dat je iets (nog) niet kan, of dat je ergens hulp bij nodig hebt, is moeilijk. Je stelt je namelijk heel kwetsbaar op en daarbij komt soms ook schaamte kijken. Maar wist je dat je die schaamte eigenlijk ook als een krachtbron kunt gebruiken?
Drempel
Aukje Nauta, expert duurzame inzetbaarheid en hoogleraar organisatiepsychologie, onderzocht waarom mensen op hun werk soms moeilijk in beweging komen. ‘Vaak willen mensen wel iets aan ontwikkeling of zelfontplooiing doen, maar dan moeten ze eerst die drempel van schaamte over. Ze moeten namelijk het gesprek aangaan met een collega of leidinggevende. Wat als diegene inderdaad denkt dat je dat als professional gewoon moet kunnen? Misschien geeft een werkgever je hierdoor wel een slechte evaluatie bij het beoordelingsgesprek.’
Lees verder via kinderopvangtotaal.nl
Meer leren over het ENERGIEK veranderen in kinderopvang, basisschool of IKC? Doe 22 mei mee met de ‘NDKB 2024 – ENERGIEK Veranderen’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.