Rondhangende jongeren vertonen vaker criminaliteit dan jongeren die nooit rondhangen, dat is al langer bekend. Maar maakt het ook uit waar jongeren rondhangen? Zorgt rondhangen op straat bijvoorbeeld meer voor crimineel gedrag dan rondhangen in een winkelcentrum? Onderzoekers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) onderzochten dit op basis van tijdsbestedingsonderzoek onder ruim 600 Nederlandse jongeren.
Jongeren vinden contacten met leeftijdsgenoten belangrijk en ze brengen dan ook een groot deel van hun vrije tijd door met leeftijdsgenoten. Meestal is dit vooral gezellig en bovendien helpt het jongeren bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en empathie. De omgang met leeftijdsgenoten geeft jongeren een gevoel van eigenwaarde tijdens een turbulente levensfase; een periode waarin ze zich losmaken van hun ouders en een eigen identiteit ontwikkelen.
In bepaalde situaties kan omgang met leeftijdsgenoten echter criminaliteit stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een groepje jongens elkaar uitdaagt om een rotje door de brievenbus te gooien.
Lees verder via
- Radio 1 – Interview Evelien Hoeben
- NSCR – Rondhangen en jeugdcriminaliteit
- SWPBoek – Aanpak hangjongeren in gemeenten
- Situational conditions and adolescent offending: Does the impact of unstructured socializing depend on its location?
- When is spending time with peers related to delinquency? The importance of where, what, and with whom.
- NJi-dossier Sterke basis voor de jeugd: Positieve ontwikkeling van jeugd
- NJi-databank Wat werkt: Wat werkt bij delinquentie