Nederland krijgt een publieke toezichthouder om de kwaliteit van het energielabel van woningen te verhogen. De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) gaat de werkzaamheden vanaf 2025 of 2026 uitvoeren.
Voor het instellen van deze toezichthouder is namelijk een wijziging van de Woningwet nodig en daarvoor zal de Tweede Kamer in 2025 een wetsvoorstel voorgelegd krijgen.
Controleren
De toezichthouder gaat controleren of alle betrokken partijen zich aan de geldende voorschriften houden voor het opnemen, registreren en controleren van energielabels. De toezichthouder kan daarbij op basis van signalen die hij ontvangt de energielabels gaan controleren. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
‘Iedereen moet kunnen vertrouwen op de kwaliteit van het label’, aldus De Jonge. ‘De waarde van het energielabel is groot en de kwaliteit moet daarom goed geborgd worden. Daarom stellen we een publieke toezichthouder in, naast de kwaliteitsverbeteringen die continu plaatsvinden.’
8 procent
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft De Jonge dat momenteel in 8 procent van de gevallen nog kritieke afwijkingen voorkomen. Dit leidt niet altijd tot een verkeerd label, maar in een aantal gevallen wel. Soms worden woningen als energiezuiniger aangeduid dan ze in werkelijkheid zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om een woning die volgens de normen het energielabel C zou moeten hebben, maar die toch het betere label A of B heeft gekregen. Wanneer verhuurders maximale huren vragen op basis van het puntenstelsel, kan dit leiden tot hogere huurprijzen.
Extra steekproeven
Tot de komst van de publieke toezichthouder ontplooit De Jonge daarom al een aantal maatregelen om foutieve energielabels tegen te gaan. Zo wordt per 1 juli de controlesteekproef op energielabels door de certificerende instellingen vergroot van zo’n 3.000 naar bijna 4.400. Bovendien komen er op die datum extra controles bij alle certificaathouders, waardoor beter zicht komt op mogelijk slecht presterende adviseurs. Ook komen er extra vervolgcontroles bij adviseurs waar fouten zijn geconstateerd.
Lees verder via solarmagazine.nl
Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:
- Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
- Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
- Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie
Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.
Meer informatie vindt u hier.