Kunstmatige intelligentie (AI) zet in op een revolutie die vooral banen overbodig maakt, desinformatie versterkt en macht en geld oplevert voor techreuzen, terwijl het ons werk zou kunnen vergemakkelijken en de democratie versterken.
Als je de insiders in deze bedrijfstak of technologiejournalisten van grote kranten moet geloven, zou je denken dat kunstmatige algemene intelligentie (AGI) – AI-technologie die elke menselijke cognitieve taak kan uitvoeren – elk moment werkelijkheid kan worden.
Er is dan ook veel discussie over de vraag of deze verbijsterende capaciteiten ons welvaart zullen brengen die onze stoutste dromen te boven gaat of juist zullen leiden tot het eind van de menselijke beschaving, waarbij superintelligente AI-modellen over ons zullen heersen. Minder tot overdrijving geneigde waarnemers houden het op een snellere groei van het bruto binnenlands product van 1 of 2 procent extra.
Als je echter kijkt naar wat er in de werkelijke economie gebeurt, lijkt er tot dusverre geen sprake van een breuk met het verleden.
Lees verder via volkskrant.nl