04:41
22 november 2024

Operatie Alfa: ‘Gewetenloos handelende criminele organisatie pleegde pallet aan strafbare feiten’

Operatie Alfa: ‘Gewetenloos handelende criminele organisatie pleegde pallet aan strafbare feiten’

In het proces rond Operatie Alfa presenteerde het Openbaar Ministerie (OM) de afgelopen weken een aaneenschakeling van bewijzen tegen in totaal vijftien verdachten. Ze worden verdacht van ernstige strafbare feiten en hebben verder gemeenschappelijk dat ze volgens het OM allemaal deel uitmaken van een criminele organisatie. Dit feit stond vandaag centraal tijdens de inhoudelijke behandeling van zaak 14.

Tijdens een ruim anderhalf jaar durende afluisteroperatie, luisterde de politie duizenden gesprekken af. De gesprekken werden vooral gevoerd in ‘De Schuur’ op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss, maar ook in auto’s en in een woning op het kamp luisterde de politie mee. Ook werden op meerdere plekken camera’s geïnstalleerd. Vrijwel direct ontstond de verdenking van een criminele organisatie. Een verdenking die volgens de officieren van justitie in de loop van het onderzoek alleen maar sterker is geworden: “Vrijwel dagelijks werden criminele zaken van de organisatie besproken. Er werd continu gepraat over het plegen van strafbare feiten en de voortgang daarvan. De handel in wapens en drugs leek voor de organisatie de normaalste zaak van de wereld. Het idee dat de verdachten enkel in de schuur kwamen om koffie te drinken en te keuvelen, kan met één blik op de uitgewerkte gesprekken en onderzoeksbevindingen van tafel worden geveegd.”

Taakverdeling
Dat de verdachten een criminele organisatie vormden, blijkt ook uit tal van kenmerken. In het jarenlange onderzoek is gebleken dat er sprake was van gemeenschappelijke regels, het voeren van overleg, gezamenlijke besluitvoering, een bepaalde hiërarchie en een taakverdeling. Sommige leden van de criminele organisatie hadden specifieke taken. De organisatie bestond uit leden met specifieke kennis van vuurwapens, maar er waren ook mensen die zich in het bijzonder bezighielden met het produceren van synthetische drugs, het beheren van de boekhouding en de kas en het bouwen van ‘hokken’ waarin drugs konden worden geproduceerd. Voor het OM staat vast dat Martien R. de leider van de organisatie was. In tal van dossiers komt hij terug als drijvende kracht achter uiteenlopende strafbare feiten.

Lees verder via om.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *