‘Onrust begrijpen begint bij anders kijken’ is de titel van het essay, dat Marnix Eysink Smeets onlangs tijdens het bestuurdersdiner op 21 februari presenteerde. Dit diner wordt jaarlijks georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het essay gaat over de manier waarop je als (landelijke) overheid voeling kunt houden met maatschappelijke onrust.
Het werd geschreven in de context van de covidpandemie. De inkt van het essay was nog niet droog of de Oekraïnecrisis brak uit. Opeens was de wereld in de ban van wéér een nieuwe dreiging. Betekent dit dat het nu dan alweer tijd is voor een nieuw essay? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) vroeg het Eysink Smeets.
“Integendeel”, was zijn antwoord. “Ook nu weer wordt de maatschappelijke dynamiek in hoge mate bepaald door angst, onzekerheid, boosheid. Omdat dat grotendeels via vaste patronen verloopt, kun je als overheid nu al anticiperen op wat komen gaat. Móet de overheid daarop al anticiperen. Dat heeft zij immers bij de coronapandemie nagelaten, zoals de Onderzoeksraad voor Veiligheid laatst onderstreepte. Tijd dus om het dit keer beter te doen”, aldus Eysink Smeets.
Lees verder via hetccv.nl
Meer leren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen over maatschappelijke onrust en polarisatie? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 mei 2023 in Den Haag. Verder met Jan van der Grinten, Van Doorne (oa over het online gebiedsverbod), Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.