Zes tot zeven brancheorganisaties kunnen de komende vier jaar kosteloos onderzoek laten doen naar de stand van cyber(on)veiligheid in hun branche. Dat zijn VNO-NCW en MKB-Nederland met de Haagse Hogeschool overeengekomen. Doel hiervan is om het bedrijfsleven meer cyberveilig te maken en zo de toename van cyberdreiging het hoofd te bieden.
Onwetendheid
Medewerkers herkennen lang niet altijd de zakelijke e-mails die wel de naam van het bedrijf in het e-mailadres hebben, maar die niet van het bedrijf komen. Vaak bevatten deze e-mails een bijlage met schadelijke software (malware). Vooral gijzelsoftware, waarmee oplichters computers blokkeren en pas na betaling weer toegankelijk maken (en zelfs dat niet altijd), is een verdienmodel geworden. Dagelijks treft deze praktijk ondernemers, die vaak uit onwetendheid of schaamte betalen. Er vloeit daardoor veel geld in criminele zakken dat wordt geïnvesteerd in nog slimmere systemen om geld en goederen te ontvreemden.
Preventie
Om de vicieuze cirkel te doorbreken is ‘voorkomen’ het toverwoord. Dat begint met de ontwikkelingen te volgen en medewerkers regelmatig te waarschuwen. VNO-NCW en MKB-Nederland werken er samen met het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing aan om de organisatorische en andere maatregelen toegankelijk te maken, zodat de brancheorganisaties de leden op maat kan adviseren. Dat moet financiële, emotionele en reputatieschade in het bedrijfsleven voorkomen.
Bron: MKB Nederland