Doelmatigheid bevorderen via tariefregulering lijkt niet altijd effectief. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan de minister van VWS. “De tarieven begrenzen de vergoedingen die zorgaanbieders in rekening mogen brengen en reguleren dus niet direct de kosten van zorgaanbieders.”
In het coalitieakkoord van het huidige demissionaire kabinet zijn afspraken gemaakt om te sturen om doelmatigheid in de zorg via de tarieven. De NZa kan in de tariefstelling normerende elementen hanteren en doet dat ook. Bij de meeste door de NZa gereguleerde prestaties gaat het om maximumtarieven zijn, die gebaseerd zijn op gemiddelde kosten van zorgaanbieders. De gemiddelde kosten die landelijk gemaakt worden voor een prestatie vormen daarmee de nieuwe bovengrens (norm) waartegen zorgaanbieders de zorg moeten leveren. Het gevolg van deze manier van reguleren is dat er een prikkel bestaat om de zorg doelmatiger te leveren.
Geen inzicht in doelmatigheid
VWS vroeg de NZa om een advies over het hanteren van normerende elementen bij de tariefstelling in sectoren waar vaste tarieven of maximumtarieven in de Zorgverzekeringswet (Zvw) gehanteerd worden. De zorgautoriteit stelt allereerst dat ze momenteel niet in staat is om een gedegen inzicht te krijgen in het (exacte) niveau van doelmatigheid van een sector of de kwaliteit van een sector. “We kunnen in onze regulering daarom niet uitgaan van een exact niveau van doelmatigheid, maar wel een systeem ontwerpen dat doelmatigheid continu stimuleert. Dit doen we door periodiek tarieven per prestatie te herijken op basis van kostprijsonderzoek. Hiermee worden de opbrengsten per zorgprestatie voor zorgaanbieders gemaximeerd en worden ze gestimuleerd kosten waar mogelijk te beperken.”
Lees verder via skipr.nl.