08:21
21 januari 2025

Motie voor parlementaire enquête vanwege ‘jarenlang falen’ gesloten jeugdzorg

Motie voor parlementaire enquête vanwege ‘jarenlang falen’ gesloten jeugdzorg

Er moet een beknopte parlementaire enquête komen naar de gesloten jeugdzorg, vinden Kamerleden Faith Bruyning (NSC) en Lisa Westerveld (GL-PvdA). Ze willen weten waarom de misstanden zó lang doorgaan, “terwijl het falen van het systeem al jaren duidelijk is”.

Jongeren zaten het overgrote deel van hun dag opgesloten op hun kamer, werden gekleineerd en meldden fysiek geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met het rapport Eenzaam Gesloten tekende ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass tweeënhalve week geleden de ervaringen op van 51 jongeren die op een speciale afdeling in de gesloten jeugdzorg hebben gezeten.

Het onderzoek van Bhugwandass naar de zogenoemde Zeer Intensieve Kortdurende Observatie- en Stabilisatieafdeling (ZIKOS) volgde op vele andere kritische rapporten. Zo was er in 2019 het rapport over geweld binnen de algehele jeugdzorg van commissie-De Winter en volgden in de afgelopen jaren meerdere inspectierapporten naar aanleiding van een bezoek aan een jeugdzorginstelling.

Al die onderzoeken liggen ook op het bureau van Kamerlid Lisa Westerveld (GL-PvdA). “We hebben hier voortdurend vragen over ingesteld en moties over ingediend”, zegt ze tegen NU.nl. “Maar die zijn niet uitgevoerd of niet uitgevoerd zoals we zouden willen. We zijn als Kamer verplicht om onze verantwoordelijkheid te nemen.”

‘Tijd dat politiek verantwoording aflegt’
“Ondanks meerdere signalen en rapporten is er nog steeds geen goed antwoord op het hoe en waarom achter de misstanden in de gesloten jeugdzorg”, voegt NSC-Kamerlid Faith Bruyning daaraan toe. Ze vindt het daarom “tijd dat de politiek verantwoording aflegt”.

Bruyning en Westerveld roepen samen op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu. Ze dienen de motie donderdag in tijdens het debat over de gesloten jeugdzorg en hopen daarbij steun te krijgen van een meerderheid van de Tweede Kamer. Volgende week stemt de Kamer over de motie.

Lees verder via nu.nl

Meer leren over ENERGIEK veranderen in kinderopvang, basisschool of IKC? Doe 22 mei mee met de ‘NDKB 2024 – ENERGIEK Veranderen’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *