In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Midden-Groningen 2024 krijgt de burgemeester meer bevoegdheden om criminaliteit en ondermijning aan te pakken. Het college stelt de gemeenteraad voor om de APV 2020 aan te passen. Nieuw in de aangepaste verordening is onder andere een messenverbod. Er is ook meer maatwerk mogelijk bij het sluiten van gebouwen waar strafbare feiten gepleegd zijn. In maart besluit de gemeenteraad over de APV Midden-Groningen 2024.
Door legale bedrijven en diensten te gebruiken voor illegale activiteiten ontstaat vermenging van de onder- en bovenwereld. Dat heet ondermijning. In overleg met alle Groningse gemeenten om ondermijning als regio aan te pakken, wordt een bepaling aan de APV toegevoegd. Met deze bepaling kan de burgemeester gemakkelijker een gebouw sluiten waarin strafbare feiten gepleegd zijn of waar deze gefaciliteerd of gedoogd worden. Bijvoorbeeld illegale gokpanden.
Er is met de aanpassingen meer maatwerk mogelijk voor de burgemeester. Zo kan hij bedrijfsmatige activiteiten of een gehele branche aanwijzen waarvoor normaal gesproken geen, maar dan wel een vergunning nodig is. Dit geldt bijvoorbeeld voor winkels of dienstverlenende bedrijven waar de gemeente redenen heeft om aan te nemen dat er criminaliteit of misbruik plaatsvindt. Door dan een achtergrondonderzoek (BIBOB-toets) te doen naar de bedrijven en personen met wie zij zakendoen, wordt het risico op criminele activiteiten beperkt.
Met de aanpassingen krijgt burgemeester Adriaan Hoogendoorn meer bevoegdheden om criminaliteit en ondermijning aan te pakken: “En dat is belangrijk. Door onder andere de aanwezigheid van de A7, een goede spoorverbinding en een groot buitengebied kan onze gemeente interessant lijken voor criminelen. Criminaliteit en ondermijning verzieken de samenleving. Door in actie te komen en niet weg te kijken, kunnen we zoveel mogelijk problemen voorkomen. Daar heb je bevoegdheden voor nodig.”
Lees verder via 112hoogezand.nl
Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).