10:54
26 december 2024

Los van big tech voor 2030?

Los van big tech voor 2030?

De Amsterdamse gemeenteraad stemt vandaag over een voorstel om te onderzoeken wat er nodig is om in 2030 digitaal onafhankelijk te zijn. Met het voorstel hoopt GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker een vicieuze cirkel (ligt het aan de vraag of aan het aanbod?) te doorbreken.

Naïviteit
Is het naïviteit? Vaak genoeg krijgt raadslid Elisabeth IJmker te horen dat het een beetje naïef is om te denken dat een gemeente als Amsterdam buiten de ict-systemen van Big Tech zou kunnen. ‘Ik vind het juist naïef om te denken dat het allemaal wel goed zit,’ is haar reactie. ‘Dat we in de huidige geopolitiek context afhankelijk zijn van Amerikaanse diensten is een risico. Het is waarschijnlijk dat de Amerikaanse verkiezingen in november worden gewonnen door iemand met wie we niet zo blij zijn. Op Europees niveau merken we dat we daar iets mee moeten.’

Verkenning
En dus stemt de Amsterdamse gemeenteraad naar verwachting vandaag in met het voorstel om serieus te kijken wat er nodig is voor digitale onafhankelijkheid. Voor het einde van 2024 moet er een verkenning liggen met verschillende scenario’s waarover de raad zich kan buigen. Welke ict-producten en diensten zijn het meest kansrijk om te worden vervangen voor alternatieven? Zijn er quick wins te behalen en zo ja, wat is daarvoor nodig?

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit voorjaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *