Logistieke ketens moeten verduurzamen, net als de rest van de economie. Maar de ketenpartijen komen niet uit de startblokken. Waar loopt de markt tegenaan? Wat is de rol van recht en handhaving? Onderzoekers van Nyenrode Business Universiteit onderzochten het. “Ketenpartijen willen wel, maar weten niet hoe ze het moeten aanpakken.”
Zestig procent minder uitstoot van fijnstof en stikstof in 2030. Om deze landelijke ambitie te halen, is verduurzaming van logistieke ketens noodzakelijk. Universitair hoofddocent commercieel privaatrecht Ingrid Koning, hoogleraar ondernemingsrecht Tineke Lambooy en hoogleraar supply chain management Jack van der Veen van Nyenrode Business Universiteit zochten uit waarom actie in die ketens zo lang duurt. Met hun onderzoek ‘De rol van recht en handhaving in de verduurzaming van logistieke ketens‘ geven ze inzicht in de problemen én mogelijke oplossingen. Ze voerden het onderzoek uit voor het onderzoeksprogramma Handhaving en Gedrag.
Drie lenzen
De hoofdvraag in het onderzoek is ‘Welke rol spelen recht en handhaving in de verwezenlijking van de CO2-, stikstof- en fijnstofreductiedoelstellingen binnen de logistieke keten?’ “Er was weinig theoretische literatuur, dus hebben we een verkennend onderzoek gedaan”, zegt Lambooy. “We bekeken de hoofdvraag door drie lenzen. De juridische lens: welke Nederlandse, Europese en internationale wetgeving en normen zijn er én komen eraan? Wat is de rol van recht en handhaving op het gedrag van marktpartijen? Welke andere mechanismen spelen daarin een rol?
Lees verder via toezine.nl
Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:
- Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
- Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
- Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie
Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur