02:15
22 november 2024

Lessen uit de aanpak van verward gedrag: leren(d) verbeteren binnen imperfecte regio’s

Lessen uit de aanpak van verward gedrag: leren(d) verbeteren binnen imperfecte regio’s

Om de ondersteuning voor personen met verward gedrag te verbeteren zijn de afgelopen jaren honderden domeinoverstijgende initiatieven op lokaal en regionaal niveau gelanceerd. In het kader van het Actieprogramma lokale initiatieven voor mensen met Verward Gedrag (AVG) bood ZonMw financiële steun aan zo’n 800 van deze initiatieven. Welke goede regionale ontwikkelingen zijn hieruit voortgekomen? En hoe heeft het Actieprogramma bijgedragen aan de verbetering van de zorg en ondersteuning aan mensen met verward gedrag? Congruente regio-indelingen zouden kunnen helpen om de aanpak van routineuze, enkelvoudige problemen efficiënter, effectiever en democratischer te maken. Maar komt dit de aanpak van veelzijdige problematiek – zoals verward gedrag – ook ten goede? En hoe geef je handen en voeten aan een ‘intelligente omgang’ met zo’n taai maatschappelijk probleem?

Het begrip ‘verward gedrag’
Het begrip ‘verward gedrag’ is al helemaal ingeburgerd in media, politiek en bestuur. Zeker sinds de politie er in 2011 een aparte meldcode van maakte: E33 – overlast door verward of overspannen persoon. E33-meldingen betreffen geen strafbare feiten, zoveel is duidelijk. Maar wat voor problematiek er wel onder schuilgaat is soms moeilijk verklaarbaar. E33-meldingen zijn ook in de ogen van de politie zelf ‘een vergaarbak’.

Lees verder via sociaalweb.nl

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 25 mei in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *