Beleidsexperimenten bieden waardevolle inzichten in de effectiviteit van toekomstig beleid. Ook aan toezichthouders. Toch is proefondervindelijk onderzoek verre van populair. Veelgehoorde tegenargumenten: het is oneerlijk, traag of gewoonweg zinloos in een snel veranderende samenleving. Maar onderzoekers van de Erasmus Universiteit ontdekten dat Nederlandse kiezers en politici juist voorstander zijn van beleidsexperimenten.
Een nieuw trainingsprogramma voor werklozen. Scherper toezicht op belastingontwijking door bedrijven. Of een nieuwe aanpak van kleine criminaliteit. Experimenten kunnen heel nuttig zijn om de effecten van beleid te onderzoeken, zeggen onderzoeker Robert Dur en zijn collega’s van de Erasmus Universiteit in ‘Who’s Afraid of Policy Experiments?’.
Toch wordt deze onderzoeksmethode voor beleid amper ingezet, zowel binnen als buiten Nederland. Een veelgehoord argument tegen beleidsexperimenten is volgens de onderzoekers dat ze oneerlijk zouden zijn. Mensen, bedrijven of regio’s worden namelijk tijdelijk ongelijk behandeld.
Lees verder via toezine.nl
Meer leren over de ontwikkelingen en nieuwe invloeden op overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met oa Prof. dr. Esther Versluis en Bart Snels.