De Tweede Kamer stemt binnenkort over het wetsvoorstel computercriminaliteit III, dat de politie onder andere een “hackbevoegdheid” geeft. Aanleiding voor Privacy Barometer om Kamerleden elf argumenten te sturen om tegen het wetsvoorstel te stemmen.
“Het heimelijk hacken door de politie heeft een enorme impact op de privacy van mensen”, stelt Reinout Barth van Privacy Barometer. “Veel apparaten, zoals een smartphone of laptop bevatten in digitale vorm vaak een goed overzicht van iemands gehele privéleven, inclusief bijvoorbeeld medische gegevens. Altijd staan er ook gegevens van onverdachte andere burgers op.” Staatssecretaris Dijkhoff stelt dat de bevoegdheid nodig is omdat mensen vaker versleuteld communiceren.
“Maar Dijkhoff benoemt het slechts als trend en heeft geen cijfers of voorbeelden om aan te tonen dat het echt noodzakelijk is. Daarbij komen er door het hacken veel meer gegevens van de persoon beschikbaar”, gaat Barth verder. Hij merkt op dat het in strijd is met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens om zonder concrete noodzaak zo’n bevoegdheid in te voeren. “Om die reden zou deze inbreekbevoegdheid niet moeten worden ingevoerd.”
Lees verder via Security.nl – Kamer ontvangt argumentatie tegen hackbevoegdheid Politie