‘Herprogrammeer de Overheid’. Aldus luidde het manifest, aangeboden aan de Tweede Kamer. De reacties waren nogal defensief. Er gaat tenslotte ‘ook wel veel goed’. Maar je kan ook zeggen: er gaat vooral een hoop mis.
Natuurlijk, er zijn onder Staatssecretaris van Huffelen (die verantwoordelijk is voor Digitale Overheid) belangrijke stappen gezet in de digitale transformatie van de Rijksoverheid. Maar er gaat ook een hoop niet zoals het moet. We hebben namelijk digitale oplossingen die zijn ontworpen voor onze oude (vaak papieren) manier van werken. Zo heeft de toeslagenaffaire laten zien dat, als de juiste kaders niet gewaarborgd worden, slecht vormgegeven algoritmen een vernietigende uitwerking kunnen hebben op de burger. En als je onder stevige politieke druk verouderde it-systemen moet aanpassen om nieuwe wet- en regelgeving te kunnen uitvoeren, dan is het risico op fouten groot.
Het kost bovendien handenvol geld. De tien grootste it-projecten in uitvoering hebben vrijwel allemaal vertraging opgelopen, met honderden miljoenen euro’s aan budgetoverschrijding tot gevolg (zie ook: rijksictdashboard.nl). Dergelijke bedragen zijn onacceptabel in een tijd waarin de portemonnee van de burger onder druk staat en grote maatschappelijke opgaven om aandacht vragen van de overheid
Deuren
Het is allang niet meer acceptabel als regering om te denken dat it een voorziening is, die je geïsoleerd kunt aanpakken. Digitalisering opent deuren naar nieuwe en snellere oplossingen. Dit werkt alleen als het meegenomen wordt in de planvorming, in het einddoel waar het nieuwe kabinet met de samenleving naartoe wil.
Lees verder via computable.nl