05:27
21 november 2024

Informatie bij slimme apparaten is volgens toezichthouders vaak onvolledig

Informatie bij slimme apparaten is volgens toezichthouders vaak onvolledig

Fabrikanten en verkopers van slimme apparaten geven ons vaak onvoldoende informatie over de beveiliging en ondersteuning. Je weet daardoor niet zeker of bijvoorbeeld een slimme deurbel of thermostaat bij jou thuis werkt en afdoende beveiligd is.
Consumenten worden vaak niet goed ingelicht over wat een slim apparaat precies doet. Ook ontbreekt informatie over in welke omgeving het product werkt en waar het mee kan samenwerken. Dat concluderen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) in een gezamenlijk onderzoek.

Zo verstrekken online verkopers van slimme apparaten in de helft van de gevallen geen informatie over updatebeleid. In sommige gevallen leveren fabrikanten zelfs andere informatie dan verkopers.

De ACM en RDI baseren hun conclusie op een steekproef met vijftien slimme apparaten. Daar vallen huishoudelijke apparaten onder, zoals slimme verlichting, babyfoons, televisies, thermostaten en wasmachines.

Uit het onderzoek blijkt dat het vooral misgaat bij de meegeleverde apps die slimme apparaten gebruiken. Zo werd bij slechts twee van de vijftien apparaten genoemd welke versie van een besturingssysteem je minimaal nodig hebt om de app goed te laten werken.

Lees verder via nu.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau. In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *