Kwesties rond voedsel en landbouw staan bol van gepolariseerde standpunten. Het belemmert doorbraken, maar kan tegelijkertijd ook iets teweegbrengen, zegt hoogleraar Rens Vliegenthart. ‘Door polarisatie kun je elkaar in het midden vinden.’
Het was een les die hij in het begin van zijn loopbaan al meekreeg. ‘Om in de krant te komen moet je zoveel mogelijk polariseren, werd mij gezegd’, vertelt wetenschapsjournalist en documentairemaker Hidde Boersma.
Boersma was recent een van de gasten op de bijeenkomst ‘Framing in het voedseldebat’ op Wageningen University & Research (WUR). Daar werden thema’s behandeld die op op veel fronten spelen. Stad versus platteland, vlees versus vegetarisch en politiek versus landbouw, om er maar een paar te noemen. Media, politiek en publiek hebben hierin allemaal een rol.
Onderdeel van het programma was een vertoning van de film The future of food, die Boersma samen met Joris Lohman maakte. In de film staan de twee tegenover elkaar. Lohman als voorvechter van een kleinschalige, natuurinclusieve landbouw. Boersma die meer heil ziet in genetische modificatie en hoogproductieve, intensieve landbouw.
Lees verder via nieuweoogst.nl
- Hoe u maatschappelijke onrust en polarisatie (waar mogelijk) voorkomt en (waar nodig) bestrijdt
- Op welke manier u adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren
- Hoe u omgaat met spanningen in de gemeenschap
- Op welke manier u maatschappelijke onrust als gevolg van een (dreigende) gebeurtenis kunt voorkomen dan wel beheersen
- Hoe u hardnekkige geruchten (die berusten op onwaarheden) ontkracht
Meer informatie over HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ vindt u op de website van het Haags Congres Bureau.