10:16
18 december 2024

Hoe een handhaver de zelfredzaamheid van mensen beïnvloedt

Hoe een handhaver de zelfredzaamheid van mensen beïnvloedt

Hebben handhavers invloed op hoe mensen hun eigen gedrag ervaren als ze regels opvolgen? Universiteit Utrecht onderzocht het. En ontdekte dat het uitmaakt wie de handhaver is en of deze streng of vriendelijk is. Voor toezichthouders zijn het interessante bevindingen om te gebruiken bij hun interventies, zeggen de onderzoekers.

Een onderzoek naar hoe iemand zijn eigen gedrag ervaart als hij zich aan de regels houdt. Je denkt misschien: wat is het nut? De persoon houdt zich immers aan wat afgesproken is. Hij doet niks fout en krijgt dus ook geen waarschuwing of boete. Toch kan het wel degelijk gevolgen hebben, stelt onderzoeker Josi Driessen (zie kader). “Als je iets móet, voel je je minder de baas over wat je doet. En ook minder verantwoordelijk voor de consequenties van je gedrag, zo laat eerder onderzoek zien.

Ze geeft een voorbeeld: “Stel, je komt met je fiets bij een verkeerslicht. In verband met problemen regelt een politieagent er het verkeer. Het verkeerslicht staat op rood, maar de politieagent geeft aan dat je door moet rijden. Omdat je gevoel van vrijwillig handelen is verminderd, voel je je ook minder verantwoordelijk voor de gevolgen van het doorrijden en de veiligheid op de kruising.”

Lees verder via toezine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *