Burgemeester Bruls van Nijmegen brengt de ophef in Gouda in 2008 rondom Marokkaanse jongeren in herinnering. ‘In de gemeenteraad van Gouda is minder tijd besteed aan het onderwerp dan in de Tweede Kamer’. Zijn punt? Het gezag over de politie is lokaal. Verantwoording over de politie is lokaal: in de gemeenteraad. Dat staat niet voor niets in de Politiewet. Deze juridische werkelijkheid is echter ingehaald door een politieke werkelijkheid.
Wat vertelt de Gouda-anekdote? Dat ‘veiligheid’ deze dagen is gekaapt door de landelijke politiek. Dit tast principes van de democratische rechtsstaat aan. De verkeerde mensen, praten op de verkeerde plaatsen over de verkeerde dingen waar ze feitelijk niet over gaan. Het geldt voor politici. Het geldt voor anderen. Hoogleraar Roel in ‘t Veld, een van de deelnemers aan het 5de politiedebat op de Politieacademie (31 mei 2016) spreekt bijvoorbeeld over doorgeschoten detaillisme van de minister. Waar bemoeit hij zich mee?
Burgemeester Bruls neemt ook deel aan het Politiedebat dat in het teken staat van de politisering van de politie. Hij hekelt de verwatering van het gezag over de politie. Half Nederland denkt dat de uitgesproken – en immer aanwezige – vakbondsvoorzitters over de politie gaan. Immers, zij zijn altijd in beeld over alles en nog wat, aldus Bruls. Parlementsleden, bondsbestuurders en nog 17 miljoen Nederlanders hebben plaats genomen op de troon van het gezag. En spreken, roepen, schreeuwen, twitteren, toeteren er in talk shows en verkiezingszaaltjes driftig op los. ‘Kwam ik goed over?’ is het leidend principe geworden.
Lees verder via Stichting Maatschappij en Veiligheid – Volksmennerij en wie gaat er eigenlijk over de politie?
Meer leren? Kom als burgemeester, wethouder, hoofd van politie of adviseur naar de HCB Colleges
Veiligheid, recht en bestuur http://www.haagscongresbureau.nl/congressen/veiligheid-recht-bestuur/