In een reeks van 3 artikelen doen we verslag van het HCB Seminar ‘De Veilige Gemeente 2021 – Preventieve aanpak van ondermijnende georganiseerde criminaliteit’ georganiseerd op 9 juni 2021 door het Haags Congres Bureau.
Deel 2: Het Maastrichts Veiligheidsoffensief
Impressie van de presentatie van Manon Reckin, Projectleider Veiligheid en Leefbaarheid, Gemeente Maastricht
Op woensdag 9 juni werd weer het eerste seminar ‘De Veilige Gemeente’ van 2021 gegeven. Ook deze editie zijn er weer verschillende interessante sprekers aanwezig die met veel passie hun werkzaamheden en inzet binnen de publieke veiligheidswereld komen delen.
Als projectleider van Veiligheid en Leefbaarheid laat Manon zien hoe het Veiligheidsoffensief van gemeente Maastricht is opgebouwd en hoe deze verder is ontwikkeld. Dit veiligheidsoffensief heeft drie belangrijke startcriteria:
– De zorg voor bestuurlijk draagvlak
– Zorg voor urgentiebesef bij partners
– Zorg voor een zogenaamde ‘generaal ijzervreter’ (projectleider)
In haar presentatie gaat Manon verder in op hoe dit veiligheidsoffensief op basis van deze startcriteria is begonnen en welke ambities en doelstellingen daarbij zijn gekozen en welke afwegingen daarin zijn gemaakt.
Burgerveiligheidsgevoel
Tijdens het opstellen van het offensief zijn er ook natuurlijk ook afspraken en ambities opgesteld samen met de verschillend ketenpartners over de werkwijze van het offensief. Manon maakt hierin duidelijk dat deze afspraken en ambities zich met name richten op het vergroten van het burgerveiligheidsgevoel. Hierbij geeft Manon de aanwezige deelnemers dan ook handige tips waar op te letten bij het werken aan het burgerveiligheidsgevoel. Manon sluit af met de resultaten en geeft aan dat er op basis van deze resultaten ook vraag is naar een doortonwikkeling van het beleid. Immers, ‘Nu we achter de voordeur zijn, vraagt dat om andere aanpak’, aldus Manon.