05:13
06 oktober 2024

‘Het leven in de georganiseerde misdaad is als een verslaving’

‘Het leven in de georganiseerde misdaad is als een verslaving’

In gesprek met jongeren die de georganiseerde criminaliteit achter zich hebben gelaten, bleken er toch wat nuanceverschillen te bestaan met wat de literatuur hierover zegt. De bekende W’s van werk, woning en wederhelft, moeten worden uitgebreid met die van wilskracht en weten. Bureau Bervoets en collega’s legden de kijk van jongeren die uit de criminaliteit stapten vast in een prettig leesbaar boekje. “Stoppen is te vergelijken met topsport, dat is gewoon heel hard werken.”

“Mensen konden mij niet helpen, want ze wisten niet dat ik in de criminaliteit zat.” Farouk had iemand nodig bij wie hij zijn masker af kon doen. Uiteindelijk lukte het hem om ermee te stoppen. Hij kwam een jongerenwerker tegen die hem wist te raken. “Ik kijk tegen hem op, hij is een soort grote broer voor me. Hij kan me tips geven over hoe ik bestand kan zijn tegen de criminaliteit, helpt bij school en we werken aan persoonlijke ontwikkeling. Daar heb ik het meest aan.” Voor Farouk was deze ontmoeting van cruciaal belang, iemand die hij in vertrouwen durfde te nemen, bij wie hij met volle overgave zichzelf kon zijn en met wie hij kon werken aan een leven met nieuwe perspectieven.

Anderen behoeden
Bovenstaande alinea komt uit het onderzoek Knel, dat Bureau Bervoets en collega’s schreven in opdracht van het RIEC Brabant-Zeeland. Voor dit boek spraken onderzoekers met 23 jongeren, waaronder vier jonge vrouwen, die vertelden dat ze zich uit de georganiseerde criminaliteit hebben ontworsteld. Een groot deel van hen heeft in detentie gezeten. De jongste was 14 jaar en had al anderhalf jaar vastgezeten. De meerderheid kwam uit een sociaaleconomisch achtergestelde gezinssituatie. De jongeren die thuis niets tekort kwamen, hadden soms al wel familieleden die crimineel actief waren. Een Oost-Europese jongen had het thuis niet slecht, maar hij kon zijn plek in de Nederlandse maatschappij niet goed vinden. Allen werkten mee aan dit onderzoek, omdat ze andere jongeren willen behoeden voor de fouten die zij hebben gemaakt.

Lees verder via ccv-secondant.nl

Meer leren over radicalisering, ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg & veiligheid en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met o.a. Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *