Sinds de toeslagenaffaire gaat het veel over de menselijke maat in het sociale domein. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? Hoe valt die menselijke maat te rijmen met wetten en regels? Evelien Meester van stichting Stimulansz, die gemeenten adviseert over het sociaal domein, bedacht vijf jaar geleden ‘De Omgekeerde Toets’. Met dit instrument nemen toezichthouders het belang van de burger mee in de uitvoering van beleid.
Een bijstandsgerechtigde krijgt wekelijks boodschappen van haar moeder. Als de sociale dienst erachter komt, vordert die € 7.000 terug. Terecht of te streng? “Het is maar net aan wie je het vraagt”, zegt Evelien Meester, teammanager Innovatie en Strategie bij Stimulansz. “Voor een uitkeringsgerechtigde is de reactie natuurlijk: Hoezo korten? Zoiets kleins moet toch kunnen? Bij beleidsmakers en -uitvoerders wisselt het antwoord. Na de Bulgarenfraude was de opdracht om de regels strakker te handhaven. Sinds de toeslagenaffaire neigt dat meer naar de andere kant: loslaten. Maar in de verzorgingsstaat is er ook nog zoiets als dubbele solidariteit. De balans vinden tussen streng zijn en loslaten – dat is volgens mij dé uitdaging van deze tijd.”
Lees verder via toezine.nl
Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 1 april en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.