06:57
22 december 2024

‘Groupthink’ rond burgerparticipatie: napraten hindert serieuze bestuurlijke vernieuwing

‘Groupthink’ rond burgerparticipatie: napraten hindert serieuze bestuurlijke vernieuwing

De luide collectieve roep om meer burgerparticipatie leidde onder meer tot handelingsverlegenheid bij politici en vervaging van de parlementaire democratie als herkenbaar concept, schrijven onderzoeker-publicist Annemarie Kok en hoogleraar Caspar van den Berg.

In december 2022 bogen Provinciale Staten (PS) van Groningen zich over een serie voorstellen van het college van Gedeputeerde Staten (GS) gericht op verbetering van ‘burgerparticipatie’. Een van die ideeën luidde: ‘Gedeputeerde Staten ontwikkelen met partners en leden van Provinciale Staten een voorstel voor Provinciale Staten om aanvullend op de gekozen volksvertegenwoordiging te experimenteren met een (geloot) Toukomstpanel en/of burgerberaad en een “Van Onderen”-werkwijze.’

Dergelijke voorstellen om individuele burgers langs de weg van gelote burgerfora een min of meer bindende invloed te geven op politieke beleids- en besluitvorming rond specifieke vraagstukken, zijn de laatste jaren positief ontvangen in diverse gemeenten en enkele provincies. Ook Tweede Kamer en kabinet willen ermee aan de slag, nadat de commissie-Brenninkmeijer in maart 2021 positief adviseerde over de mogelijkheid om een kleine groep via loting geselecteerde burgers te laten meedenken over het klimaatbeleid.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Meer leren over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met onder meer Prof. dr. Esther Versluis, hoogleraar European Regulatory Governance aan de Universiteit Maastricht en Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *