Hoe belandt een Roemeen in handen van een uitzendbureau dat hem/haar bij een Nederlands bedrijf aan het werk stelt en – vaak met forse aftrek van loon – in een propvolle kamer in Duitsland laat wonen? En hoe krijgen (lokale) overheden nog beter zicht op dit verdienmodel? Dat is de vraag die autoriteiten in de Twents-Achterhoekse grensregio de komende jaren samen proberen te beantwoorden.
Met het grotendeels door Euregio gefinancierde project Euregionaal Netwerk Arbeidsmigranten worden de komende tijd de eerste stappen gezet naar een verbeterde uitwisseling van informatie tussen Nederlandse en Duitse autoriteiten. In rondetafelgesprekken worden de mogelijke oplossingen voor uitbuiting van arbeidsmigranten besproken.
Duizenden arbeidsmigranten
In de grensregio van Twente/Achterhoek en Kreis Borken ontbreekt op dit moment het zicht op de omvang van de problematiek. Volgens recente schattingen zitten alleen al in deze regio zo’n 2.500 arbeidsmigranten ‘gevangen’ in een web van uitbuiting. Duidelijk is in ieder geval dat dubieuze uitzendbureaus profiteren van de mazen in de wet en de verschillen tussen Nederlandse en Duitse regelgeving.
Verschillende regels
Dat zit zo. Op dit moment kan in feite iedereen in Nederland een uitzendbureau beginnen. Daar is geen vergunning of certificaat voor nodig. Bovendien zijn er belastingvoordelen voor uitzendbureaus die met arbeidsmigranten werken. Door ook nog huisvesting te verlenen slaan de bureaus twee vliegen in één klap.
Lees verder via 1twente.nl
Meer leren over een geïntegreerde aanpak mensenhandel en uitbuiting? Kom 11 oktober naar het HCB Seminar De Veilige Gemeente 2023 – Regie in de aanpak van uitbuiting en mensenhandel bij (arbeids)migratie met oa Janine Janssen, lector bij Avans Hogeschool, Victor Jammers van COMENSHA en Conny Rijken, de nationaal rapporteur.