Gemeenten hebben geen idee wat ze op internet kunnen doen tegen inwoners die zich schuldig maken aan online misdaad, opruiing en belediging.
Dit constateren onderzoekers Sander Veenstra en Wouter Stol van het lectoraat Cybersafety van NHL hogeschool. ,,De samenleving wordt steeds digitaler, maar gemeenten gaan er niet in mee”, waarschuwt Stol. ,,Ze hebben een blinde vlek voor wat er online gebeurt en wat ze daar aan kunnen doen. Als veiligheidspartner maken ze ze zichzelf zo uiteindelijk overbodig.”
Volgens Stol en Veenstra is het de hoogste tijd dat burgemeesters werk gaan maken van hun ‘online gereedschapskist’, vergelijkbaar met wat ze op straat, in de openbare ruimte, al doen. ,,Ze denken nu alleen nog in de fysieke grenzen van hun gemeente”, zegt Stol. ,,Ze leggen gebiedsverboden op, sluiten drugspanden en kunnen met de wet Bibob in de hand vastgoedtransacties voorkomen. Waarom zou dit alles online niet kunnen?”
Bevoegdheden
Stol en Veenstra pleiten ervoor dat burgemeesters hun bevoegdheden ook online in
kunnen zetten, bijvoorbeeld om een site offline te halen. ,,Burgemeesters willen met dit soort oplossingen tot nu toe niks te maken hebben. Zo van: het gebeurt niet in mijn gemeente, dus ik heb er niks mee te maken”, aldus Stol. ,,Gemeenten moeten hier echt wat mee, anders laten ze een steeds groter wordende vorm van criminaliteit gewoon voortbestaan.”
Naast het uit de lucht halen van websites vanwege – bijvoorbeeld – extremisme, moet een gemeente wat de onderzoekers betreft ook verboden aan inwoners kunnen opleggen om op een bepaalde website te komen. ,,Denk aan een voetbalhooligan, die in een forum steeds aan het opruien is”, zegt Stol. ,,Dit is helemaal niet moeilijk te handhaven. Een gemiddelde burger kan zich niet goed online onzichtbaar maken.”
Lees verder via IC.nl – Gemeenten blind voor online criminaliteit