De Franse president Macron gaat de klassen in achterstandswijken met de helft verkleinen, kopte de Volkskrant vandaag. In Nederland krijgen scholen met veel achterstandsleerlingen extra geld via de gewichtenregeling. Maar doordat ouders steeds hoger opgeleid zijn, slinkt dit budget en dreigen de klassen stilletjes groter te worden. Tijd voor een update rond het onderwijsachterstandenbeleid.
Zijn de klassen op scholen in Nederlandse achterstandswijken kleiner dan op andere scholen?
Ja, schreef minister Slob (Onderwijs) afgelopen week nog aan de Kamer op basis van de laatste cijfers van DUO over groepsgrootte. Maar hoeveel kleiner deze klassen precies zijn dan gemiddeld, zegt Slob niet in zijn brief. De laatste jaren ontvangt de PO-Raad signalen dat scholen in achterstandswijken genoodzaakt zijn hun groepen te vergroten. Enerzijds doordat het budget voor onderwijsachterstandenbeleid bijna is gehalveerd door een verkeerde definitie van achterstanden, anderzijds doordat er simpelweg te weinig leerkrachten zijn. De PO-Raad geeft vandaag in de Volkskrant aan groot voorstander te zijn van kleine klassen in achterstandswijken. ‘Maar door de bezuinigingen op de gewichtenregeling is dit in de praktijk onmogelijk’, stelt PO-Raad voorzitter Rinda den Besten in de krant.
Lees verder via poraad.nl
Meer leren over Positieve Veiligheid? Kom naar het college hierover in de reeks Veiligheid, recht en bestuur van het Haags Congres Bureau