09:39
21 november 2024

Eerste hulp bij opsporing

Eerste hulp bij opsporing

Burgers die zelfstandig misdrijven onderzoeken is een groeiende trend vanwege de democratisering van informatie (zoals via sociale media), onderzoeksmiddelen (zoals apps) en kennis (zoals op YouTube). Onze maatschappelijke veiligheid, en daarmee ook de opsporing, democratiseert en komt in handen van iedereen die wil bijdragen. Onderzoek doen naar strafbare feiten is daarmee niet langer het exclusieve domein van de overheid.

Hoe kunnen politie en burger beter samenwerken aan veiligheid en rechtvaardigheid? En hoe worden wederzijdse verwachtingen in deze samenwerking waargemaakt? Onderzoek van TNO laat zien dat burgers begeleiding nodig hebben, maar belangrijker nog is dat ze – indien ze betrokken zijn bij het strafrechtelijk onderzoek – een zekere mate van wederkerigheid verwachten in de samenwerking met de politie.

Lees verder via secondant.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd OOV, hoofd van politie of officier van justitie op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *